1917, Totale Oorlog in Vlaanderen


Tijdelijke Tentoonstelling ‘Passendale, Landschap in Oorlog’

De Derde Slag bij Ieper in 1917, ook wel de Slag bij Passendale genoemd, wordt gekenmerkt door een ‘nieuw landschap’ dat een cruciale invloed zal hebben op verschillende aspecten van de oorlogsvoering. Voortaan bestaat het terrein uit kraters, bunkers en modder. Van een dicht groen landschap is geen sprake meer. Beide legers moeten noodgedwongen hun tactieken, aanvalsmethoden en logistiek aanpassen. Blootgesteld aan extreme omstandigheden worden militairen in dit surreële landschap zowel mentaal als fysiek zwaar op de proef gesteld.

AWM-e00833

Project ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen’

In 1917 escaleert de Groote Oorlog in Vlaanderen tot een Totale Oorlog.
Wetenschap, techniek, industrie, economie en samenleving zijn de tandwielen van een oorlogsmachine die op volle toeren draait.
Aan het front tart de omvang en de hevigheid van het geweld alle verbeelding. Een ongezien aantal troepen, moderne wapens en nieuwe technieken vormen het radarwerk van legers die niet meer mogen verliezen. De enorme vernietigingskracht van de artillerie richt ware ravages aan in het landschap. Achter het front wordt de hele samenleving gemobiliseerd om de oorlogsindustrie draaiende te houden. Het dagelijks leven verschraalt en het beeld van de tegenstander vernauwt tot dat van ‘de vijand’.

Vandaag resten ons de littekens in het landschap en de plaatsen van herinnering en herdenking. Het project ‘1917. Totale Oorlog in Vlaanderen’ verbindt deze verschillende locaties tot een parcours van tentoonstellingen en infomodules.

Voor alle info over het project, klik hier.

HET PROGRAMMA START OP 3 JUNI 2017 EN LOOPT TOT EIND 2017.

awm-e01220

Klik hier voor voor de filmpjes.