Australische herdenkingsplechtigheid


De Australische overheid (Departement Veteranenzaken), organiseert in samenwerking met de Vlaamse overheid, de gemeente Zonnebeke en het Memorial Museum Passchendaele 1917, een ochtendplechtigheid op 26 september 2017 om honderd jaar slag bij Polygoonbos te herdenken.

De plechtigheid gaat door op CWGC Buttes New British Cemetery en is gesitueerd op 2 km ten zuiden van het Belgische dorp Zonnebeke en 9 km ten oosten van de stad Ieper.

CWGC Buttes New British Cemetery is gelegen in het Doelbos. De verovering van het bos en van de ‘Butte’ was één van de belangrijkste objectieven van de strijd van de Australiërs op 26 september 1917. Op de top van de ‘Butte’ staat het Memorial of the 5th Australian Division. Op de begraafplaats is er ook een Nieuw Zeelands monument, die de  378 Nieuw-Zeelanders  herdenkt die tijdens de acties gestorven zijn, maar die geen gekend graf hebben. Van de 2.110 soldaten die op de begraafplaats zijn begraven, waaronder 560 Australiërs, zijn meer dan 1.600 onbekend.

Grenzend aan Buttes New British Cemetery ligt ook CWGC Polygon Wood Cemetery, een oorspronkelijke frontbegraafplaats, die de overblijfselen van 107 soldaten bevat, voornamelijk uit Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk, die daar op het moment van gevechten werden begraven.

Registratie (gratis) is verplicht. Alle details over de registratie en praktische informatie zijn te vinden op de website https://overseascommemorations.ticketek.com.au/

Extra Programma’s

Naast de officiële herdenkingsplechtigheid, organiseren de Gemeente Zonnebeke en het Memorial Museum Passchendaele 1917, met ondersteuning van de Vlaamse overheid, een aanbod van thematische activiteiten.

Na de plechtigheid op Buttes New British cemetery, organiseert de Australische overheid shuttlebussen die de deelnemers terugbrengen naar parking C Bellewaerde. Van daaruit kunnen bezoekers met de wagen rijden naar het Passchendaele Memorial, Berten Pilstraat 5C, 8980 Zonnebeke.

Tussen 8u en 10u, wordt er een ontbijt aangeboden aan maximum 500 gasten. Het ontbijt vindt plaats in de speciaal opgerichte tent in het Passchendaele Memorial Park, naast het Memorial Museum Passchendaele 1917. Tickets (7€) voor het ontbijt kunnen besteld worden via www.passchendaele.be/tickets

Bezoekers krijgen de kans om het Memorial Museum Passchendaele 1917 te bezoeken, dat op deze dag speciaal reeds haar deuren opent vanaf 8u.

Ter gelegenheid van 100 jaar Slag bij Passendale, wordt er dit jaar tijdelijk een unieke ondergrondse schuilplaats uit WOI geopend voor het publiek. De Zonnebeke Church dugout bevindt zich onder de fundamenten van de vooroorlogse kerk van Zonnebeke. De dugout is één van de best bewaarde uit de streek, net omdat de dugout zich bevindt onder de fundamenten van de kerk. De dugout is zo’n 30 meter lang en bestaat uit een centrale galerij, twee toegangstrappen en vijf kamers. Tickets kunnen op voorhand worden gereserveerd via www.passchendaele.be/tickets.

Tussen 9u ‘s morgens en 13u ‘s middags worden er speciale shuttletreintjes ingezet die bezoekers van het park naar CWGC Tyne Cot Cemetery brengen en terug. De shuttletreintjes rijden elke 20 minuten, dus bezoekers kunnen op elk moment opstappen en afstappen. Voor deze dienst wordt er een kleine vergoeding van 1€ gevraagd. Meer info over Tyne Cot Cemetery vind je hier.

In de namiddag worden er gegidste wandelingen aangeboden, die in het teken staan van de Australische troepen tijdens de Slag bij Passendale. Langsheen de Australische Road to Passchendaele, neemt een gids je mee op sleeptouw vanaf het kasteelpark van Zonnebeke tot aan Tyne Cot Cemetery. Langsheen de route worden er persoonlijke verteld van Australische soldaten door acteurs. De toer staat open voor 50 personen per groep en vertrekt op verschillende tijdstippen. Na de wandeling, die ongeveer 4 km langs is, worden de deelnemers teruggebracht via shuttles naar het kasteelpark. Het programma duurt ongeveer 2u. Tickets (5€) kunnen gereserveerd worden via www.passchendaele.be/tickets.