Britse herdenkingsplechtigheid ‘100 Jaar Slag bij Passendale, de Derde Slag bij Ieper’


Na ongeveer 100 dagen van zware gevechten vallen naar schatting 245.000 geallieerde en 215.000 Duitse slachtoffers (doden, vermisten en gewonden) voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer.

Op 30 en 31 juli organiseert de Britse overheid, in samenwerking met de Commonwealth War Graves Commission, de stad Ieper, de gemeente Zonnebeke en het Memorial Museum Passchendaele 1917, officiële plechtigheden om ‘100 jaar Slag bij Passendale, de Derde Slag bij Ieper’ te herdenken. De herdenking start op zondagavond 30 juli met een Last Post onder de CWGC Menenpoort en een live event met optredens en projectie op de Ieperse Lakenhalle. Op 31 juli wordt de focus naar de 12.000 grafstenen en 35.000 namen op het Tyne Cot Memorial op GWGC Tyne Cot Cemetery verlegd. Voor deze plechtigheid verdeelt de Britse overheid 4.000 gratis tickets uit aan nakomelingen aan de hand van een publieke registratie. De tickets werden per twee stuks uitgereikt. Meer info via www.passchendaele100.org.

Leden van de Belgische en Britse Koninklijke Familie wonen de herdenkingen bij. Namens Hare Majesteit de Koningin Elizabeth II, zal de Prins van Wales de herdenkingen bijwonen van de 100ste verjaardag van de eerste dag van de Slag bij Passendale. Zijne Koninklijke Hoogheid zal vergezeld worden door de Hertog en de Hertogin van Cambridge.
Op maandag 31 juli zal de Prins van Wales vergezeld worden door de Hertog en de Hertogin van Cambridge voor herdenkingsplechtigheden op de Tyne Cot begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission, om de eerste dag van de Slag om Passendale te herdenken. De Koning en Koningin der Belgen zullen dit evenement bijwonen.
De Prins van Wales en de Koning en de Koningin der Belgen zullen vervolgens officieel de Zonnebeke Church Dugout openen, een bewaarde schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog die deel uitmaakt van het Memorial Museum Passchendaele 1917.
Na de opening van de Dugout, zullen de Prins van Wales en de Koning en de Koningin der Belgen de Britse Memorial Poppy Garden openen in het nabijgelegen Passchendaele Memorial Park. Zijne Koninklijke Hoogheid en Hunne Majesteiten zullen de mogelijkheid hebben om enkele tuiniers en ontwerpers te ontmoeten die de herdenkingstuinen onderhouden.
De Prins van Wales en de Koning en de Koningin der Belgen zullen daarna honderden gasten vergezellen op het Tentoonstellingsveld op het Passchendaele Memorial Park om families en nabestaanden te ontmoeten van de strijders die vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Passendale. Ze zullen er ook schoolkinderen ontmoeten die leren over de geschiedenis van de Slag.

Het MMP 1917 en de gemeente Zonnebeke bieden een alternatief programma aan voor wie geen ticket kon bemachtigen.

In totaal kan je uit drie subpakketten, met start aan parking C van Bellewaerde kiezen. In het eerste pakket neem je deel aan een gegidste Dawn Walk van 9km  met ontbijt en verschillende stopplaatsen waar  een gids extra  uitleg geeft. Het tweede pakket omvat een wandeling van 5.5 km met gids, ontbijt en verschillende stopplaatsen. De wandelingen eindigen op het kasteeldomein van Zonnebeke. Het derde pakket voorziet vervoer naar het kasteeldomein van Zonnebeke.  Alle pakketten bevatten een vrij bezoek aan het MMP1917, een Tommy Tucker maaltijd, live uitzending van de plechtigheid op groot scherm en vervoer met shuttlebus naar de parking (vanaf 16u) . Daarnaast krijg je ook vrije toegang tot het ‘Passchendaele Centenary Exhibition field’ met reenactors, tentoonstellingen, artefacten, infomodules …

Als deelnemer maak je trouwens ook kans om als eerste de Zonnebeke Church Dugout te bezoeken.  Deze bijzonder goed bewaarde dugout wordt na de plechtigheid officieel geopend en opengesteld voor het grote publiek. Daarnaast maak je ook kans om de plechtigheid op CWGC Tyne Cot Cemetery toch nog bij te wonen. Het museum verloot namelijk nog een groot aantal tickets onder de deelnemers.

Voor het eerste en tweede pakket betaal je € 20 per persoon. Het derde pakket kost €12 per persoon. Inschrijven kan tot en met zondag 23 juli op www.passchendaele.be/tickets. De winnaars van een ticket voor de plechtigheid of Zonnebeke Church Dugout, worden op maandag 24 juli per mail verwittigd.

Voor meer informatie omtrent de toegankelijkheid in Groot-Zonnebeke, klik hier.

CWGC Tyne Cot Cemetery