Nieuw-Zeelandse herdenkingsplechtigheid


De nationale Nieuw-Zeelandse herdenkingsplechtigheid voor de Slag bij Passendale zal plaatsvinden op 12 oktober om 11u op Tyne Cot Cemetery. Tyne Cot Cemetery is de grootste militaire begraafplaats ter wereld en bevat 520 Nieuw-Zeelandse graven. Daarnaast zijn er ook heel wat Neiuw-Zeelandse militairen, die geen gekend graf hebben, vermeld op de New Zealand Memorial to the Missing.

Om 19u15 tot 20u wordt er bij zonsondergang ook een plechtigheid georganiseerd  in Buttes New British Cemetery in Polygon Wood. Het New Zealand Memorial to the Missing voor de 388 New Zealanders, die sneuvelden in de nabijheid van het bos tussen September 1917 en mei 1918 en die geen gekend graf hebben, is gesitueerd op deze begraafplaats. De begraafplaats telt ook 95 gekende graven van Nieuw-Zeelanders.

Toegang tot deze plechtigheden is gratis en open voor iedereen. Er is geen registratie noodzakelijk. Meer informative over de plechtigheden: http://ww100.govt.nz/passchendaele

Extra programmatie

Na de plechtigheid op Tyne Cot Cemetery (12u ’s middags) brengen bussen de gasten terug naar Parking C Bellewaerde. Bezoekers kunnen echter ook afstappen aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 om een bezoek te brengen aan het museum en het Passchendaele Memorial Park..

Tussen 12u en 15u, wordt er een BBQ aangeboden aan maximum 500 gasten. De BBQ vindt plaats in de speciaal opgerichte tent in het Passchendaele Memorial Park, naast het Memorial Museum Passchendaele 1917. Tickets (7€) voor de BBQ kunnen besteld worden via www.passchendaele.be/tickets

Ter gelegenheid van 100 jaar Slag bij Passendale, wordt er dit jaar tijdelijk een unieke ondergrondse schuilplaats uit WOI geopend voor het publiek. De Zonnebeke Church dugout bevindt zich onder de fundamenten van de vooroorlogse kerk van Zonnebeke. De dugout is één van de best bewaarde uit de streek, net omdat de dugout zich bevindt onder de fundamenten van de kerk. De dugout is zo’n 30 meter lang en bestaat uit een centrale galerij, twee toegangstrappen en vijf kamers. Tickets kunnen op voorhand worden gereserveerd via www.passchendaele.be/tickets.

Ter aanvulling worden er ook enkele private iniatieven georganiseerd die in het teken staan van de Nieuw-Zeelandse inzet tijdens de Slag bij Passendale. Deze worden georgansieerd door de New Zealand Pilgrimage Trust. Voor meer informatie kan u hier terecht.

Zonnebeke