Passchendaele themaweekend met Living History


De Slag bij Passendale werd op 31 juli 1917 door Britse troepen op gang getrokken. Tijdens de voorbereidende artilleriefase werden in twee weken tijd maar liefst 4,2 miljoen projectielen afgeschoten. Het slagveld werd hierdoor herschapen tot een modderpoel. De Slag bij Passendale was een waar bloedvergieten met naar schatting meer dan een half miljoen slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer. De Slag nam al snel mythische proporties aan en heeft vandaag nog steeds een belangrijke symbolische waarde.

Traditioneel organiseert het Memorial Museum Passchendaele 1917 in april een museumweekend met WO1 Living History. Naar aanleiding van de Britse plechtigheid op 31 juli, gaat het museumweekend in 2017 uitzonderlijk in juli door. De focus ligt op Living History die het verhaal van de troepen tijdens de Slag bij Passendale voor groot en klein toegankelijk maakt.

Zo’n 300 historische figuranten uit binnen- en buitenland (12 nationaliteiten) brengen het weekend door op het kasteeldomein van Zonnebeke. Naast kampementen, wapens en historische voorwerpen zijn er ook nog demonstraties te zien. Onder meer het War Heritage Institute (voorheen het Koninklijk Legermuseum) zal heel wat grote materialen als tanks, kanonnen en collectiestukken tentoon stellen op het veld.

Blikvanger van het weekend is de’ Passchendaele Battlefield Experience’, een reconstructie van het slagveld van 100 jaar geleden. Het MMP1917 verbouwde hiervoor een stuk grond met een oppervlakte van 500m² tot een terrein  van kraters, bunkers, modder, loopplanken en boomstompen. De omkadering met een historische landschapsfoto en de aanwezigheid van reenactors geven de bezoeker het gevoel dat ze 100 jaar terug in de tijd zijn gestapt.

Het kasteeldomein is toegankelijk tussen 10.00 en 18.00 en de toegang is gratis.